Afdeling Kortrijk

Algemene werking

Sinds 1988 startte het dagonthaal met warme maaltijden. Een ontmoetingsplaats waar men zich veilig en welkom voelt en anderen kan leren kennen. 

  • Warme maaltijden: 1 euro
  • Soep, koffie, thée, frisdrank: 0,20 euro
  • Lunchpakket: 1 euro

Vrijwilligers bereiden samen de eenvoudige warme maaltijden. Daarna dienen ze de maaltijden op in een respectvolle en huiselijke sfeer.

Jongeren kunnen een dag of enkele dagen meehelpen met de medewerkers en zo kennis maken met de wereld en het engagement van de vrijwilligers (max 2/dag).

Om praktische redenen en omwille van discretie is het niet mogelijk om in groep te komen meehelpen.

Voor groepen kan er door een medewerker een getuigenis gegeven worden over de ervaringen en de werking van Poverello.  

Doelgroep

Mensen die zich door familiale, financiële of gezondheid omstandigheden in een moeilijke situatie bevinden. Die er alleen voor staan of beschikken over weinig middelen. Men hoeft zijn situatie niet uit te leggen. Indien men met meer specifieke noden (administratieve, gezondheid of juridische) bij ons komt proberen we de personen door te verwijzen naar professionele diensten.

Praktische informatie:

Aalbeeksesteenweg 13
B-8500 Kortrijk
Tel.: 056/22.64.49
Email: kortrijk@poverello.be

Contactpersoon: Pieter
Openingsdagen: Van maandag tot en met vrijdag
Openingsuren: van 09:00u tot 14:00u
Sluitingsdagen: Zaterdag – zondag – feestdagen
Vakantieperiode: van 21 juli tem 16 augustus

Giften en donaties

Rekeningnummer : BE93 0011 7662 6467
Giften vanaf 40 Euro geven recht op een fiscaal attest

Kleding

Verdelingsdag: woensdag voormiddag

Verblijf

Momenteel verblijven er 10 personen.

Bezoek

Groepen, scholen en organisaties die meer willen over de werking van Poverello kunnen, mits afspraak op voorhand, in een apart lokaal te woord gestaan worden door een medewerker.

Geschiedenis

Hoe Karmelietenklooster een Poverello bestemming krijgen

In 1988 opende Poverello in de Spoorweglaan 25-26 te Kortrijk de deuren. Tot voor de coronacrisis kwamen er dagelijks ongeveer 80 personen voor een warme maaltijd langs maar het was ook een ontmoetingsplaats voor hen. Dagelijks kwamen er een twaalftal vrijwilligers zich inzetten om de vele huishoudelijke taken op te nemen en de gasten te verwelkomen. Velen van hen kwamen reeds vele jaren één dag per week. Ook vele jongeren kwamen er stage lopen. We hopen dit zo snel mogelijk te hervatten.

Al vele jaren waren we opzoek om aan de beperkingen van de gebouwen te verhelpen: het probleem bij het lossen en laden, de keuken die zich op het eerste verdiep bevindt, de noodzaak om de keuken her in te richten, de gasten die buiten op te stoep moeten gaan roken … Toen bleek dat de noodzakelijke verbouwingen heel ingrijpend en kostelijk zouden zijn en toch belangrijke beperkingen niet konden opgelost worden, zijn we verder gaan zoeken.

Tijdens onze zoektocht vernamen we dat de kerkgemeenschap op zoek was naar een nieuwe bestemming voor de Damiaansite (het vroegere klooster van de Karmelieten in Kortrijk). De vele mogelijkheden en de grote omvang van de site verrasten ons in het eerste moment. Maar het voelde ook aan als een soort bekroning van de vele jaren inzet van de vele vrijwilligers van vroeger en nu.

In 2021 werd het dagonthaal geopend nadat de keuken en de zaal volledig werden aangepast. Er is ook een vergaderruimte om groepen te verwelkomen.

In 2022 verhuisde het CAW Zuid West Vlaanderen zijn nachtopvang naar een andere plaats en nam Poverello de kamers over. Sindsdien verblijven er een 10-tal personen.

In het noviciaat gedeelte van het vroegere klooster is er ook plaats waar een gemeenschap van vrijwilligers (jongeren) kan thuis komen. Op dit moment is er in Poverello Brussel een dergelijke jongeren gemeenschap. Er is een kapel in het koor van de kerk.