Jongeren & kinderen

+Waarom ?

… omdat de dagelijkse ervaringen ons geleerd hebben dat de armoede in onze samenleving niet enkel een materieel of financieel probleem is, maar in de meeste gevallen zijn oorzaak vindt in diep menselijke problemen.  In de mate dat de ‘echt’ menselijke waarden, zoals vriendschap, eenvoud, dienstbaarheid, geloof,… verloren gaan zal de armoede in al zijn verschillende vormen toenemen.

Door Poverello uit te dragen naar jongeren, proberen we te werken aan de wortels van onevenwicht, verslaving, zinloosheid,…

… omdat we als medewerkers zelf zoveel te danken hebben aan hetgeen we in Poverello leren en krijgen.
Dit willen we graag met anderen en zeker met kinderen en jongeren delen; hen iets laten zien van die betere wereld, waar we dagelijks aan werken en van dromen!

… omdat jongeren erom vragen, er meer willen over weten, met Poverello op stap willen gaan.

Van hieruit is er een grote verscheidenheid in dit aanbod voor jongeren ontstaan:

+Wat ?

Vanuit de verschillende Poverello huizen gaan vrijwilligers getuigen in scholen en jeugdbewegingen en proberen op deze wijze een beeld te geven van de armoede in onze samenleving.  Deze confrontatie spoort ons aan over ons eigen leven en eigen waarden te bezinnen.

Informatie of aanvragen via de afdelingen

In alle Poverello huizen is er een lokaal voorzien, waar men groepen kan ontvangen om, ter plaatse een medewerker te ontmoeten die, met behulp van beeldmateriaal,  een getuigenis geeft over de werking van Poverello : Wie komt er naar Poverello ? Wat biedt Poverello aan ? Hoe ontstond Poverello ?

Informatie of aanvragen via de afdelingen

In de verschillende centra kunnen jongeren (per twee) voor één dag, of voor meerdere dagen, meehelpen en meeleven.  De ontmoeting met de wereld van Poverello biedt de kans om iets heel concreet te doen voor wie in nood is maar het nodigt ook uit om eens vanuit een andere hoek te kijken naar de noden en de waarden van onze maatschappij.

Informatie of aanvragen via de afdelingen

+Waar ?

In Banneux is er het ‘jeugdhuis’ met 40 kamers voor ongeveer 50 personen.  Het is voorzien van sanitair, een ingerichte keuken (de groep kookt zelf), een eetzaal, zitplaats en stemmige kapel.  Dit alles gelegen in een mooie omgeving en met een grasperk er rond op 800m van het heiligdom.  Het is geschikt voor bosklassen, bezinningen, kampen of weekends.  (Tel: 04/360.93.63) of banneux@poverello.be.

Ter plaatse kan men ook meer te weten komen over de werking van Poverello.

Op het domein van Poverello in Heusden Zolder verblijven 100 asielzoekers. Het Rode Kruis staat in voor de begeleiding en de zorg van deze mensen die er gemiddeld een jaar verblijven om dan een oplossing te vinden in België of terug keren naar hun land.

Op hetzelfde domein bevindt zich een ander gebouw waar groepen tot ongeveer 15 personen kunnen verblijven. De groepen zijn volledig autonoom en staan dus zelf ook in voor de maaltijden, de kuis. Dit eenvoudige gebouw werd in 2017  opgeknapt. Meer informatie hierover kan u bekomen via : heusden@poverello.be .

Sinds september maakt een internationale jongeren gemeenschap deel uit van het gebeuren in Poverello Brussel. Op dit moment telt de gemeenschap 6 leden. Sommige jongeren blijven enkele weken tot zelfs meerdere maanden, anderen komen een dag of enkele dagen meeleven.

Hun engagement rust op drie pijlers :

 • Meehelpen in de Poverello werking : in het dag-onthaal, permanentie in het nachtonthaal, meehelpen bij de vele huishoudelijke taken,
 • Het gemeenschapsleven : samen proberen ze dit engagement waar te maken en elkaar te inspireren en te steunen. Door het dagelijkse gebed, de wekelijkse praktische vergadering, een wekelijks bijbelgesprek en andere gezamenlijk activiteiten vormt men deze gemeenschap.
 • Het dagelijkse gemeenschappelijke gebed (driemaal daags) is geïnspireerd is op het gebed van Taizé.

Voor meer informatie over de internationale jongeren gemeenschap kan men contact opnemen met zuster Bep die de gemeenschap begeleid : sister.bep@poverello.be  of 0478/49.26.47.

Ook op facebook is meer informatie te vinden : Poverello Community.

Beste kinderen,

Welkom op onze boerderij. Jullie zijn er onze belangrijkste gasten. Jullie weten dat op een boerderij dieren thuis horen. De dieren voederen en verzorgen is er een dagelijkse activiteit. We willen er ook groenten zaaien en  planten. Op onze boerderij kunnen jullie komen leren hoe dat moet,  door ons te komen helpen. Samen met andere kinderen, en onder begeleiding van jongeren,  de dieren en planten verzorgen.

Het allerbelangrijkst op onze Poverello boerderij is dat we ook voor elkaar veel eerbied en vriendschap hebben. We proberen elkaar te helpen en als er al eens ruzie is, dan proberen we elkaar ook te vergeven. Want als iedereen voor elkaar zorgt, dan zal niemand nog alleen zijn, dan is iedereen vreugdevol.

Jullie weten dat zoiets niet kan met een muisklik op een computer of een veeg op de tablet. Hiervoor zullen jullie je handen en spieren moeten gebruiken. Zo zullen jullie kunnen zien en ondervinden hoeveel respect en zorg er nodig is voor de natuur en voor elk leven op deze planeet. Deze taken vragen wel een inspanning maar geven ook vreugde : een dier dat lekker aan het smullen is, een klein plantje dat je ziet groeien, een kip die een ei heeft gelegd …

De meeste aandacht op deze boerderij zal gaan naar de Pony’s : Danser, Hero, Icarus, Isaak,  Ivanovic, Jumper, Kaspian en Kiara. Zij zullen moeten gevoederd en verzorgd worden, maar jullie zullen ook met hen leren omgaan en er leren op rijden. Dit vraagt heel wat geduld en volharding. Een paardje is niet zoals een fiets die je neemt als het je uitkomt. Een paardje kan schrik hebben, kan honger hebben, kan zijn eigen zin willen doen. Jullie zullen dus leren hoe je aan zo’n groot dier, dat wel tien keer meer weegt dan jij, vertelt wat het voor jou moet doen. En dat gaat niet met woorden, maar met tekens en gebaren. Jongeren die al veel ervaring hebben zullen je hierbij helpen !

Deze boerderij is geen school, maar we hopen dat jullie  er al doende veel leren over de natuur, de dieren en vooral over de pony’s. Maar we hopen ook dat jullie hier veel vrienden leren kennen en er zich vlug thuis voelen

  PRAKTISCH

 •  Wanneer : Elke woensdag- en zaterdagnamiddag van 14:30 tot 17:30
 •  Waar : Veldstraat 26 te 8700 Schuiferskapelle (Tielt)
 •  Verwittigen op voorhand is noodzakelijk en kan telefonisch aan zr. Nera,   0473481606.
 •  De kinderen worden begeleid door jongeren die al wat ervaring hebben, maar er is steeds een volwassene aanwezig op   het domein.
 •  Rijlaarzen en tokken zijn ter beschikking
 • De prijs : €5 (verzekering en drankje inbegrepen)
 • In het ontspanningslokaal staat, voor de chauffeurs (ouders, grootouders …) die ter plaatse willen blijven, koffie klaar aan 0,20€
 • Jongeren en volwassen die willen meehelpen kunnen contact opnemen.

ANDERE ACTIVITEITEN

Af en toe wordt er ook een tweedaagse, een familiedag, een werkkamp ingericht op de boerderij.

 

 

 

 

Er worden ook ponyweekends en ponykampen georganiseerd in de Ardennen.

 

↓