Banneux *

Route de Theux 85Poverello Banneux
B-4141 Banneux

Tel.: 04/360.93.63

+Dons

N° de compte bancaire  : BE37 0012 8323 5228
* Pour des dons de minimum 40€ sur une année calendrier, vous pouvez recevoir une attestation fiscale (envoyée en février de l’année suivante).

+Responsable

Magda Claes

+Jours d'ouverture

pas applicable

+Heurs d' ouverture

pas applicable

+Vacances

pas applicable

+Services

Repas
* diner , dessert
Vêtements
* jours de la distribution
Nuit
* lits : oui
Visiter
* groupes
* école
* organisation
Eucharistie
Temps de prière

+Quel public ?

* défavorisé
* personnes le revenu minimum
* au chomage
* personnes isolées

+Historie

In 1933 verscheen Onze Lieve Vrouw te Banneux aan een twaalfjarig meisje, Mariette Beco.  Zij leidde het meisje naar een bron, symbool van Jezus, de bron van ons leven.  Ze noemde zich de Maagd der Armen.  In Banneux komen nu jaarlijks ongeveer 400.000 mensen op bedevaart, waaronder veel zieken en gehandicapten, om te bidden en te danken.  Voor deze bezoekers uit verschillende landen is Ban­neux een plaats geworden van troost, hoop en geloof.  Te Banneux is Poverello actief op drie verschillende plaatsen.  

Poverello Banneux.

In oktober 1987 waren we met Poverello voor de eerste maal op bedevaart te Banneux.  De Bisschop van Luik, Mgr. Houssiau, sprak in zijn homilie over de nieuwe evangelisatie en nodigde Poverello uit eraan mee te werken.  Enkele maanden later kwam vanuit Banneux de vraag of Poverello iets zou kunnen doen met een groot gebouw, dat al 27 jaar leeg stond en nooit werd afgewerkt.  Na overleg zijn we aan de werken begonnen en een jaar nadien, in mei 1989, werd het gebouw in gebruik genomen.

  1. ®   Er zijn twee zalen (400 plaatsen en 200 plaatsen) waar we pelgrims kunnen ontvangen om hun picknick te gebruiken.  Ze kunnen er soep, koffie en frisdrank bekomen.  Hier wordt de geest die in het heiligdom leeft, verder gezet en kan men op kracht komen in een familiale sfeer.
  2. ®   Een ander deel van het gebouw is ingericht om minderbedeelden te onthalen. Hier zijn er kamers voor 25 mensen om ook hen de kans te geven enkele dagen in Banneux bij de Maagd der Armen door te brengen.  Vanuit elke Poverello komt er jaarlijks een groepje voor een viertal dagen op vakantie.  Dit is steeds een deugddoende belevenis, waar men elkaar op een andere manier leert kennen.  Op dit ogenblik zijn er 15 bedden permanent in gebruik door mensen die liever hier verblijven dan in de stad. Zij komen hier vooral terecht via de andere Poverellohuizen.  Voor sommigen is het hun laatste thuis geworden.
  3. ®   Ook buiten het bedevaartseizoen, in de maanden oktober tot april, komen er groepen op bezinning.  Sinds 1991 is er een nieuw gebouw bijgekomen met 30 bedden, een eetzaal en een kapel, waar gans het jaar door groepen kunnen verblijven (bosklassen, jeugdbewegingen, gebedsgroepen, catechese, …).  In dit gebouw verbleef gedurende 2 jaar een gemeenschap van 12 Rwandese zusters, op de vlucht voor het geweld in hun land.  Er is ook een slaapzaal met stapelbedden om grotere groepen te laten overnachten en een terrein waar tentenkampen kunnen doorgaan.

De Foyer.

Dit projekt richt zich tot men­sen die problemen hebben met alcohol.  De gebouwen, niet ver van het heiligdom, kwamen vrij op het moment dat er een vraag was van enkele AA-leden.  Zij verlangden iets te beginnen om mensen te helpen die iets willen doen aan hun problemen, maar die daar alleen niet toe in staat zijn.  De aanpak steunt op vier pijlers : het leven in gemeenschap, het dagelijkse werk (vernieuwing van het gebouw, het atelier : tweedehandsklederen, herstellen en schilderen van oude meubelen, iconen, een kleine pottenbakkerij), het dagelijkse gebed en de AA’therapie’.  Op dit ogenblik zijn er een achttal mensen die er samenleven en werken.  Daarnaast zijn er ook vele contacten met andere mensen die dezelfde moeilijkheden hebben, in het bijzonder via de AA beweging.  In dit huis zijn er ook kamers beschikbaar voor medewerkers van Chaityfontaine.

↓